petek, 18. marec 2016

KAKO PSI RAZUMEJO, KAJ JIM GOVORIMO?


Naj nadaljujem svoja razmišljanja.
S pasjim vedenjem oziroma razumevanjem človeške govorice se je ukvarjalo kar precej znanstvenikov. Znano je, da psi obvladajo predvsem oblike nebesednega sporazumevanja, torej telesno govorico in mimiko obraza. Očitno pa je, da so se v tisočletjih, kar psi bivajo s človekom, naučili razumeti tudi našo govorico. Raziskava, ki so trideset različnih besed. Zanje so najlažje kratke, enozložne besede, ki jih večkrat ponovimo. Zato je tudi priporočljivo, da za ukaze uporabljamo vedno iste besede, ki se jih pes nauči povezati z dejanjem, ki ga od njega takrat pričakujemo. Seveda se število besed lahko poveča, če pes živi v hiši in je dnevno izpostavljen stalnemu sporazumevanju z ljudmi. Tako lahko 'razume' celo stavke. Psi so namreč odlični tudi v prepoznavanju intonacije izrečenih besed, s čimer si pomagajo pri razumevanju izrečenega.

Ko so na Lincolnovi univerzi v Veliki Britaniji poskušali ugotoviti, koliko psi zares razumejo človeško govorico, so potrdili, da so bili rezultati pri samo glasovnem sporazumevanju veliko slabši kot v primerih, ko so bili ljudje prisotni in so se s psi sporazumevali tudi s svojo telesno govorico in mimiko. Za psa je namreč izrednega pomena tudi, kako neko besedo izgovorimo, torej njen zven. Psi imajo namreč izjemno sposobnost sluha, zato je zven naših besed za pasji odziv še kako pomemben; zato tudi velja, da s psom nikoli ne delamo, ko smo razdraženi in jezni. Četudi se sami tega včasih niti ne zavedamo, pes naše razpoloženje zelo dobro prepozna. V takem primeru se nam lahko zgodi, da bomo s svojim vedenjem na psu naredili več škode kot koristi.


Imate tudi vi s tem kakšne izkušnje? Se vam je zgodilo tako kot meni, da ste imeli občutek, da vaš štirinožni prijatelj samo govori še ne? Da vas povsem razume, včasih celo brez besed? Delite svojo zgodbo z nami.

Metka Bartol, urednica

Ni komentarjev:

Objavite komentar