četrtek, 31. marec 2016

KAKO NAS TOREJ PSI RAZUMEJO?


S pasjim vedenjem oziroma razumevanjem človeške govorice se je ukvarjalo kar precej znanstvenikov. Znano je, da psi obvladajo predvsem oblike nebesednega sporazumevanja, torej telesno govorico in mimiko obraza. Očitno pa je, da so se v tisočletjih, kar bivajo s človekom, naučili razumeti tudi našo govorico.


Raziskava je pokazala, da pri sporazumevanju s psi uporabljamo v povprečju trideset različnih besed. Zanje so najlažje kratke, enozložne besede, ki jih večkrat ponovimo. Zato je tudi priporočljivo, da za ukaze uporabljamo vedno iste besede, da se jih pes nauči povezati z dejanjem, ki ga od njega takrat pričakujemo. Seveda se število besed lahko poveča, če pes živi v hiši in je dnevno izpostavljen stalnemu sporazumevanju z ljudmi. Tako lahko 'razume' celo stavke. 


Psi so namreč odlični tudi v prepoznavanju intonacije izrečenih besed, s čimer si pomagajo pri razumevanju izrečenega. Ko so na Lincolnovi univerzi v Veliki Britaniji poskušali ugotoviti, koliko psi zares razumejo človeško govorico, so potrdili, da so bili rezultati pri samo glasovnem sporazumevanju veliko slabši kot v primerih, ko so bili ljudje prisotni in so se s psi sporazumevali tudi s svojo telesno govorico in mimiko. Za psa je namreč izrednega pomena tudi, kako neko besedo izgovorimo, torej njen zven. Psi imajo namreč izjemno sposobnost sluha, zato je zven naših besed za pasji odziv še kako pomemben; zato tudi velja, da s psom nikoli ne delamo, ko smo razdraženi in jezni. Četudi se sami tega včasih niti ne zavedamo, pes naše razpoloženje zelo dobro prepozna. V takem primeru se nam lahko zgodi, da bomo s svojim vedenjem na psu naredili več škode kot koristi.



Imate tudi vi s tem kakšne izkušnje? Se vam je zgodilo tako kot meni, da ste imeli občutek, da vaš štirinožni prijatelj samo govori še ne? Da vas povsem razume, včasih celo brez besed? Delite svojo zgodbo z nami.

Metka Bartol, urednica

1 komentar:

  1. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotlight Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate na svojem računu posojilo v 24 do 48 urah, ker po vsem svetu nudimo odlične storitve posojanja.

    Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Vemo, da je bilo zakonito posojilo vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih je veliko ljudi zaradi velikih obresti tako težko dobiti pri lastniškem posojilu pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kateri koli drug razlog.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete.

    Nudimo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in v trenutku prejmite odgovor

    Na naši spletni strani nas lahko enostavno preverite preko: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

    Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši